Joe Dassin – L’été Indien

L’été Indien is één van de grootste hits van de Frans Amerikaanse artiest Joe Dassin. Hij stond er mee op nummer 1 in Frankrijk, op een 12de plaats in Nederland en een 4de plaats in Vlaanderen. Wereldwijd verkocht hij meer dan 2 miljoen exemplaren en in zowat alle landen werd het vertaald.

In Nederland en Vlaanderen kreeg het verschillende titels en tekst. Zo bestaan er versies van Benny Neyman als Negentientoen, Helmut Lotti als Czernia en Nicole en Hugo als Zacht als Satijn.

De Engelstalige versie werd Indian Summer en de Italiaanse versie L’estate di San Martino. De single maakt deel uit van het album met titel Collection D’Or – L’été Indien uit 1975.

Maar L’été Indien is niet origineel van Joe Dassin. Het is namelijk van origine een Italiaans nummer met Engelstalige tekst weliswaar met de titel Africa, geschreven door Toto Cutugno en opgenomen door de gelegenheidsgroep Albatros.

Toto Cutugno schreef wel meer nummers voor Joe Dassin. Ook zijn andere grote hit Et si Tu n’existais pas is van de hand van Toto Cutugno.

Enkele weken na de opnamen van Africa door Albatros stelde de directeur van joe’s platenmaatschappij hem voor om er een Franse versie van op te nemen. Hij deed wat aanpassingen en de rest is geschiedenis.

 

L’été Indien is one of the biggest hits of the French American artist Joe Dassin. He scored a number 1hit in France and it sold over more than 2 million copies worldwide and was translated in nearly all countries.

The English version became Indian Summer and the Italian version L’estate di San Martino. The single is part of the album Collection D’Or – L’été Indien published in 1975.

But L’été Indien is not orginally by Joe Dassin. It is originally an Italian song in English however with the title Africa, written by Toto Cutugno and recorded by the occasional group Albatros.

Toto Cutugno did write more songs for Joe Dassin. His other big hit Et si Tu n’existais pas is also by Toto Cutugno.

A few weeks after Albatros’ recordings of Africa, the director of Joe’s record company suggested that he record a French version. The rest is history.

 

Cover Africa (L’été Indien) door Joe Dassin (1975)

Originele versie door Albatros (1975)

 

Benny Neyman - Negentientoen
Marco Borsato - Het Kan Niet Zijn

Author: guntherdesaever

Share This Post On